AFM waarschuwt huizenbezitters voor risico’s extreem weer

Een huis in veen- of kleigebied kan bijvoorbeeld verzakken doordat de palen wegrotten door een te lage grondwaterstand door aanhoudende droogte. Ook overstromingen zorgen voor risico’s. Deze ‘klimaatschade’ is in de meeste gevallen niet te verzekeren. De risico’s op schade door extreem weer worden in de praktijk niet meegenomen in de aankoopprijs van een woning, aldus de AFM. De kosten voor aanpassingen in de toekomst, die nodig zijn bij schade door extreem weer of om deze tegen te gaan, worden ook niet ingecalculeerd. Bij bijvoorbeeld een woning met (zichtbaar) achterstallig onderhoud heeft dat nu wel effect op de prijs. Kopers weten wat voor hypotheek ze dan nodig hebben.
De AFM wil dat woningkopers en woningeigenaren tijdig geïnformeerd worden over de mogelijk toekomstige kosten als gevolg van klimaatrisico's en dat hier tijdens het aangaan van een hypotheek rekening mee wordt gehouden. Als consumenten een huis kopen waarbij achteraf blijkt dat er een risico is op schade bij extreem weer, dan zorgt dit ervoor dat de woning in waarde zal dalen. En als de eigenaren daarvoor een hoge hypotheek hebben afgesloten, staat het huis financieel onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. In dit geval blijven ze bij verkoop met een restschuld achter. Het kan ook voorkomen dat, als consumenten al aan hun maximale leencapaciteit zitten, zij geen geld meer om hun woning te herstellen nadat schade heeft plaatsvonden. 
De AFM roept de overheid, makelaars, advieskoepels, taxateurs, banken en andere geldverstrekkers op om actie te ondernemen en consumenten beter te beschermen tegen financiële problemen die ontstaan door klimaatrisico’s.